Банкеръ Daily

Новини

Георги Първанов връчи орден Мадарски конник- втора степен, на Зохара Кампаньола

Президентът Георги Първанов връчи орден Мадарски конник- втора степен, на Зохара Кампаньола, съпруга на бившия посланик на Италия у нас Джан Батиста Кампаньола. Висшето държавно отличие бе дадено за особено големите й заслуги за развитие на социалните услуги за хора с увреждания и за значителния й принос в борбата с онкологичните заболявания в България.
Отличието е израз на най-дълбока признателност на държавните институции и българската общественост за заслугите и приноса на Зохара Кампаньола, заяви Първанов по време на церемонията. Президентът припомни, че тя беше инициатор, организатор и активен участник в многобройни обществени кампании за превенция и борба с онкологичните заболявания.
Първанов припомни, че по инициатива на Зохара Кампаньола е подписана декларация между представители на дипломатическия корпус, институциите и структурите на гражданското общество, насочена към активно развитие на програми за превенция на онкологичните заболявания, системна доставка на необходимите медикаменти и гарантиране на адекватна медицинска помощ. С активната подкрепа на Зохара Кампаньола бяха изградени и ресурсни центрове на територията на страната за социална и медицинска рехабилитация на хора с увреждания.
Според държавния глава достатъчно респектиращ е фактът, че предложението за награждаването на Зохара Кампаньола е направено от голям брой организации на хора с онкологични заболявания, обединени в инициативен комитет, както и от организациите на хората с увреждания.
От своя страна Зохара Кампаньола посочи, че приема отличието с вълнение и се радва, че хората в България я помнят, въпреки че от три години не в страната ни и изрази признателността и удовлетворението си от сътрудничеството си с неправителствените организации в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във