Банкеръ Daily

Новини

Георги Първанов: Политическата трансформация и преходът в Източна Европа започнаха без ясен и предварителен модел

Политическата трансформация и преходът към демокрация в Източна Европа започнаха без ясен и предварителен модел, което наложи нерядко да се работи на принципа “проба - грешка”, при което грешките са били повече. Това заяви президентът Георги Първанов, който участва днес във Варшава в ХVІІ Среща на държавните ръководители на страните от Централна Европа. Темата на форума бе “Пътища към демокрацията: споделен опит на демократична трансформация”. Дискусията е посветена на основните предизвикателства, пред които са изправени съседните на ЕС европейски държави в изграждането на стабилна и демократична политическа система и пазарна икономика.
Според Първанов дори от дистанцията на времето на тези повече от двадесет години не може да се очертае един обобщен модел на прехода, събиращ най-доброто, най-силното с оглед на това той да бъде прилаган в други страни, които вървят по нашия път. Държавният глава посочи, че става дума за различни модели и че различните изходни точки, от които са тръгнали държавите от Източна Европа са довели до това днес те да бъдат на различен етап на развитие.
Президентът изрази удовлетворението си от бързата трансформация на политическата система в България, от утвърждаването на плурализма и приемането на нова конституция от европейски тип. Георги Първанов подчерта също така, че за тези двадесет години страната ни е една от малкото държави в региона с траен граждански и етнически мир.
В същото време българският президент отбеляза, че етническият въпрос не може да бъде решен веднъж завинаги, че той се решава във всяко действие и трябва да бъде елемент от всяка програмна визия. Президентът Първанов отбеляза, че и днес, на двадесет и първата година на прехода, у нас се появяват проблеми с радикални движения на етнически-религиозна основа, каквито досега не е имало. Социално-икономическата криза поражда остри социални проблеми и няма нищо по-лесно от това в рамките на политическия популизъм радикалните движения да експлоатират социалните проблеми, създавайки етническо и религиозно напрежение, добави Георги Първанов.
В словото си той посочи, че за съжаление в периода на прехода политическите сили в Източна Европа не са имали ясна визия и за икономическата трансформация, поради което много страни, включително България, са претърпели тежки икономически щети. Държавният глава каза, че именно поради това не просто се е създала голяма социална диференциация, но и в огромната част от населението е останало усещането за несправедливост на реформите в годините на прехода.
Не знам как е при вас, но в България за съжаление реформата е понятие, натоварено с негативизъм. И все по-малко остават лидерите, които са готови да предприемат непопулярни мерки, за да могат да придвижат страната напред, заяви президентът и добави, че и сега, дори в условията на криза, част от лидерите предпочитат да се снишат, да изчакат кризата да бъде разрешена от процесите, които автоматически вървят в Европа и по света, а не да предприемат смели действия, част от които са непопулярни в рамките на обществото.
Георги Първанов изрази надеждата си направените от дискусията изводи да бъдат интегрирани като приложение към европейската “Стратегия 2020”.
Българският президент припомни също така идеята си, обсъдена с ръководителите на европейските институции, за изготвянето на „Стратегия 2020” в общобалкански план. Това би имало силен стимулиращ ефект към народите от Западните Балкани и би било най-ефективна мярка в подкрепа на политиката на разширяване на ЕС.
Георги Първанов отбеляза, че подобен род дискусии следва да дадат и нов прочит на темата за отношението на ЕС към страните от Черноморието и по отношение на политиката на съседство. Много важно е да не гледаме вече на страните само като източник на енергийни и природни ресурси, а да ги приобщим като реални партньори при вземането на дългосрочни решения, подчерта българският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във