Банкеръ Daily

Новини

Георги Първанов откри възстановената “Онбашиева къща” в Карлово

Президентът Георги Първанов откри в Карлово Онбашиевата къща, която е част от мемориалния комплекс Васил Левски.
Държавният глава прие почетния строй на представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Георги Първанов бе посрещнат от кмета на града Найден Найденов.
Радвам се, че възстановяването на Онбашиевата къща е факт по няколко причини, една от които е, че имах честта да направя първата копка преди много време и сега съм щастлив, че мога да прережа лентата, каза след церемонията държавният глава.
Георги Първанов благодари на Кралство Норвегия за предоставената финансова помощ за изпълнението на проекта. Според него това показва реалния аспект от членството на България в Европейския съюз. Онбашиевата къща е възстановена с грантова помощ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В автентичен вид са възстановени сградата и дворът около нея, които са функционално свързани с родната къща на Васил Левски.
В словото си президентът Първанов посочи, че в своята дейност Левски изпъква като невероятен организатор. Ясната политическа идеология на Апостола го прави съпричастен към европейската политическа мисъл, към революционната практика от този период и го нарежда до имена като Гарибалди и Лайош Кошут. Не случайно Левски формулира целта на българската национална революция - да бъдем равни с другите европейски народи, допълни президентът и отбеляза, че тази цел българите са постигнали дълго време след това с идеята за достойно членство в ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във