Банкеръ Daily

Новини

Георги Първанов: Имам самочувствието на успял президент, но бих искал този, който ще ме наследи, да бъде още по-добър

Имам самочувствието на успял президент, но бих искал следващият ми колега, този, който ще ме наследи, да бъде още по-добър. Това каза президентът Георги Първанов пред журналисти в Кърджали.
Той посочи, че страната ни е изправена пред много предизвикателства и призова гражданите да избират внимателно за кого да гласуват. Той добави, че на тези избори ще бъде важен вотът на партиите, но кандидатите трябва да имат предвид и вота на онази голяма, към момента може би с най-голяма подкрепа “партия на негласуващите”, които представляват 40 процента от българските граждани и в които вероятно е скрит ключът към изборната победа.
Държавният глава отбеляза, че ще се стреми да запази активен и ангажиран неутралитет на предстоящите избори. Активен и ангажиран, когато става дума за политиките, за образа, за правомощията на президента и максимално неутрален, когато става дума за личностните качества на отделните кандидати.
На въпрос как ще коментира думите на Ахмед Доган, че решаването на президентския вот без ДПС е невъзможно, Георги Първанов заяви, че няма да коментира изявленията на всеки един от лидерите. Той добави, че ДПС е една от основните политически сили в страната, а освен личността на кандидатите на предстоящите президентски избори ще има значение и прегрупирането на политическите партии.
Запитан дали има усещане за провал в работата на правителството в последните две години президентът посочи, че вече е констатирал, че икономическият екип на кабинета не се справя с предизвикателствата на кризата. Факт е, че темповете, с които ние излизаме от кризата, са относително по-ниски от тези в Европа и дистанцията между нас и европейските страни се увеличава, отбеляза Георги Първанов. Той посочи, че е неизбежно предстоящите избори да се превърнат в референдум “за” или “против” политиката на правителството.
Президентът трябва да е готов да изпълни всички свои ангажименти, които произтичат от конституцията, но в своето първо програмно слово преди десет години аз съм поел ангажимент да бъда фактор на политическата стабилност, заяви държавният глава в отговор на въпрос дали е готов да подпише указ за съставяне на служебно правителство в ситуация на предсрочни парламентарни избори. Георги Първанов заяви, че подобни хипотетични варианти не стоят на дневен ред.
Президентът посочи, че за правителството е важно да запази стабилността на управлението и че всяко преливане в посока към президентската институция може да разклати кабинета, който и без това не е стабилен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във