Банкеръ Daily

Новини

Георги Първанов: Икономическата криза не може да бъде алиби за пренебрежение към българската наука и висше образование

Икономическата криза не може да бъде алиби за пренебрежение към българската наука и висше образование. Това заяви на церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2 президентът Георги Първанов, който връчи днес висши държавни отличия на изтъкнати български учени.
Държавният глава припомни изключителните заслуги на всеки един от наградените и посочи, че днешната скромна церемония е едно от нещата, които дължим на българските учени, които са значими и признати в европейски и световен мащаб.
Първанов изрази радостта си от това, че награждаването се провежда в навечерието на един от най-големите български празници – Денят на будителите, и за пореден път подчерта, че е особено важно да не допускаме в условията на икономическа и финансова криза да се разрасне духовната, ценностната криза, която беше допусната в условията на българския преход.
От името на наградените учени академик Васил Сгурев посочи, че независимо от затрудненията, които страната ни изпитва в момента, ресурсът, който имат българските интелектуалци от различни професии и сфери, ще е достатъчен и ще може да помогне на нашия народ не само да излезе от текущите затруднения, но и да завоюва в глобализиращия се свят мястото, което подобава на нация с 1300-годишна история.
За изключителен принос в областта на правото, за реформирането на съдебната система и за активно участие в обществения живот на България президентът награди Александър Арабаджиев с орден “Стара планина” – първа степен.
За дългогодишна научноизследователска и преподавателска дейност и по повод на нейния юбилей държавният глава награди проф. Донка Петканова с орден “Стара планина” – първа степен.
За изключителни заслуги в областта на научното развитие на минното дело и металургията, за голям принос като преподавател и ръководител във висшето образование и по повод неговата 60-годишнина държавният глава награди проф. Владко Панайотов с орден “Стара планина” – първа степен.
За големи заслуги в развитието на българската наука, висшето образование, електронната индустрия и роботиката и във връзка със 125-годишния юбилей на оглавяваната от него Федерация на научно-техническите съюзи президентът Първанов награди акад. Васил Сгурев с орден “Стара планина” – първа степен.
За безспорни заслуги като ректор на Икономическия университет във Варна и във връзка с 90-годишния юбилей на университета държавният глава награди проф. Калю Донев с орден “Св.св. Кирил и Методий” – първа степен.
За големи заслуги в областта на образованието и науката и по повод неговата 70-годишнина президентът награди проф. Николай Мартинов с орден “Св. св. Кирил и Методий” – първа степен.
За особено значими заслуги в областта на културата държавният глава награди Петър Берон с орден “Св. св. Кирил и Методий” – огърлие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във