Банкеръ Daily

Новини

Георги Първанов: Ежегодната експедиция до Антарктида е символ на българския дух, характер, воля и мъжество

Българските институции са длъжник на антарктиците. Това заяви президентът Георги Първанов, който прие на ldquo;Дондуковrdquo; 2 прие председателя на Управителния съвет на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и участниците в поредната експедиция до българската полярна база ldquo;Св. Климент Охридскиrdquo; на остров Ливингстън.


По традиция държавният глава връчи националния трикольор на антарктиците.


Първанов приветства участниците в двадесетата българска експедиция в Антарктида. Той посочи, че ежегодната експедиция на Ледения континент е символ на българския дух, характер, воля и мъжество и специално подчерта факта, че със своя професионализъм българските антарктици са утвърдили авторитета си сред своите колеги изследователи.


Държавният глава подчерта необходимостта от съхраняване на подкрепата на държавните институции за българските изследователски експедиции в Антарктида и отбеляза, че финансовата криза не може да служи като извинение за липсата на средства за утвърждаване на мястото на България в Антарктида.


Проф. Пимпирев изрази признателността на българските антарктици за последователната подкрепа от страна на президентската институция. Той също така, че държавата ни остава ldquo;мащехаrdquo; по отношение на финансирането на изследователската мисия на Ледения континент и към дейността на България в Антарктида, докато много други страни отделят значителни средства, за да разширят присъствието си там.


Проф. Пимпирев съобщи, че настоящата българска антарктическа експедиция предстои да реализира един национален и два големи международни проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във