Банкеръ Daily

Новини

Георги Първанов: Българският бизнес и институции очакват повече инвестиции между България и Азербайджан

Българският бизнес и институции очакват повече инвестиции между България и Азербайджан. Това заяви българският президент Георги Първанов по време на срещата с в Баку със своя колега Илхам Алиев. Приятелските ни отношения станаха модел за междудържавните отношения, който беше приет от всички институции като изпълнителна власт и парламент, каза още държавният глава на България. От своя страна президентът на Азербайджан коментира, че енергетиката играе огромна роля в двустранните отношения. Освен в тази област двете страни имат и добри политически и икономически отношения, като стокообменът между двете странни расте с всяка година.


Трябва да направим пробив в диверсификацията на енергийните доставки за България чрез доставките на природен газ от Азербайджан, заяви Първанов. Ние трябва да покажем на Европа как може да стане и след това - как ще стане в рамките на южния газов коридор, българският държавен глава.


Георги Първанов е на двудневно посещение заедно с българска делегация в столицата на Азербайджан. Това е четвъртата визита на българския държавен глава в страната. Очаква се той да награди с орден bdquo;Стара планинаrdquo; с лента за принос в развитието на двустранните отношения президента Илхам Алиев.


По време на посещението ще бъдат подписани Меморандум за сътрудничество между Министерството на труда и социалната политика на България и Министерството на социалната защита, труда и населението на Азербайджанската република, Споразумение между правителството на България и правителството на Азербайджанската република за обмен и защита на класифицирана информация, Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към МВнР на България и Азербайджанската дипломатическа академия и Договор за сътрудничество в обучението и изследванията между Университета за национално и световно стопанство в България и Азербайджанския държавен икономически университет.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във