Банкеръ Daily

Новини

ГДБОП предотврати незаконна дейност срещу интелектуалната собственост

ГДБОП пресече незаконна дейност на дружество, съобщи пресцентърът на МВР. Фирмата незаконно е използвала множество бизнес софтуерни продукти и специализирани програми. Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 370 хил. лева


Служители на сектор ldquo;Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазартrdquo; са извършили претърсвания в офиси в центъра на столицата. Те са на дружество, което се е занимавало с изработване и продуциране на видео продукции, издателска дейност, поддържане на интернет портали, фокусирани в областта на селскостопанската тематика с информационна и рекламна насоченост. В хода на операцията оттам са иззети 20 компютърни системи с нелицензирани специализирани софуерни продукти (Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic и много др.). По първоначална информация дружеството е успяло да изгради широка мрежа от дистрибутори на територията на страната, рекламирало е дейностите си посредством интернет сайт, достъпен от България.


По случая е образувано досъдебно производство за престъпление срещу интелектуалната собственост, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 г. Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите, свързани с пиратството на територията на страната, са довели до ограничаване му с над 40% за последните 12 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във