Банкеръ Daily

Новини

ГДБОП неутрализира група за източване на банкови карти

ГДБОП неутрализира организирана десетчленна престъпна група, занимавала се с кражби и манипулиране на данни на чужди банкови сметки, като е изработвала фалшиви електронни платежни инструменти


Специализираната операцияnbsp; е проведена вчера на територията на столицата под надзора на Специализираната прокуратура. Задържаните 10 души са от София. Извършени са претърсвания в обитаваните от тях жилища и автомобили. Оттам са иззети множество пластики с магнитна лента за запис на данни, самоделни технически устройства тип bdquo;устаrdquo; с картов четец на данни, технически елементи и части за изготвянето на такива устройства, накрайници и микроелементи, компютърни конфигурации и лаптопи, флаш-памети, посттерминално устройство, фотоапарат и други вещи, свързани с технологията на извършване на престъпната дейност. На иззетите веществени доказателства са назначени технически експертизи.


В хода на разследването било установено, че всеки от участниците в групата осъществявал конкретни задачи в различните етапи на престъпната дейност. Някои били ангажирани пряко с набавянето на технически средства тип bdquo;скимиращи устройстваrdquo; и изработването им. Впоследствие други членове на групата осъществявали скимирането на данни от чужди банкови карти. Такова скимиране било засечено основно в чужбина, но също и на територията на София. Впоследствие данните били записвани на неистински електронни платежни инструменти ndash; bdquo;бели пластикиrdquo;, с които се извършвали нерегламентирани тегления на парични средства на територията на страната. В някои случаи заснетите данни били изпращани директно в чужбина, където се реализирали последващи тегления.


За срок от 24 часа са задържани членовете на групата, от които шестима са с дълго криминално досие, а двама са издирвани.


По случая е образувано досъдебно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във