Банкеръ Daily

Новини

ГДБОП мина под крилото на ДАНС

Главна дирекция bdquo;Борба с организираната престъпностrdquo; (ГДБОП) преминава към Държавна агенция bdquo;Национална сигурностrdquo; (ДАНС). Досега службата беше под шапката на МВР. Това решиха депутатите, които гласуване на второ четене промени в Закона за ДАНС. Промените, предложени от депутатите от БСП и ДПС Сергей Станишев, Михаил Миков, Лютви Местан и Христо Бисеров, обаче бяха приети в отсъствието на народните представители от ГЕРБ.


Мотивите за промените е възстановяването на правомощията на ДАНС и превръщането на службата в орган за защита на националната сигурност и за ефективно противодействие на трансграничната и на вътрешната организирана престъпност и корупция.


Председателят на ДАНС ще се избира от парламента по предложение на министър-председателя. Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на Министерския съвет.


След гласуваните промени президентът ще има право чрез премиера да получава становища и анализи от шефа на агенцията по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност.


Служителите от ДАНС ще могат да разкриват и разследват престъпления, като те ще имат право да задържат за срок до 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Агентите ще могат да извършват и обиск на заподозрени.


В срок до три месеца от влизане в сила на закона Министерския съвет ще трябва да уреди отношенията във връзка със структурната промяна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във