Банкеръ Daily

Новини

ГАЗТА СКАЧА С 24% ОТ 1-ВИ ОКТОМВРИ И С ОЩЕ 21 НА СТО ОТ ЯНУАРИ

Природният газ поскъпва с близо 24% от 1 октомври. Това е съгласуване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде одобрено от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Увеличението на цената на синьото гориво ще стане на две стъпки. Планирано е ново повишение, което ще бъде с близо 21 на сто, но това ще стане от януари следващата година. Предстои ДКЕВР да внесе предложението за одобрение от Министерския съвет.
Според мен постигнахме съгласие, по този начин увеличението се разбива на две стъпки, коментира министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Ще направим още една среща на консултативния орган, за да се обсъдят компенсаторни механизми за населението, тъй като социално слабата част от него не би трябвало да страда от този шок, посочи Димитров. Според него би могло да се дават помощи на семействата, ползващи газ и продуктите, свързани с него. Увеличението на парното не е обсъждано, но това са скачени съдове, отбеляза още Димитров.
С приетото днес решение цената на синьото гориво от 1 октомври ще бъде 538,66 лв. за 1000 куб. м. без ДДС, съобщиха от ДКЕВР. Корекцията е с 103,86 лв. върху прилаганата в момента от Булгаргаз ЕАД цена на синьото гориво, която е 434.80 лв. за 1000 куб. м. без ДДС. На открито заседание миналата седмица беше разгледано първоначалното предложение на експертите на регулатора за промяна с около 29% и бяха изслушани аргументите на газовото дружество. По указания на членовете на комисията, работната група отново преразгледа възможностите за понижение на цената. Извършен беше допълнителен анализ на данните за покачването на курса на щатския долар, за промяната в цената на алтернативните горива на международните пазари, тенденцията за ръст в потреблението на природен газ през зимния период и повишените възможности за ползване на природен газ от газохранилището в Чирен. По този начин с 50 млн. куб. м. беше намалено закупуването на природен газ от доставчиците с най-високи цени.
Проведоха се обсъждания в Консултативния съвет към ДКЕВР, експертни консултации с представители на принципала на Булгаргаз ЕАД – Министерството на икономиката и енергетиката и задълбочено разглеждане на проблемите от Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщават ощех от регулатора. Съобразно фактическата ситуация и в изпълнение на своите правомощия по Закона за енергетика ДКЕВР днес взе балансиращо интересите на доставчици и потребители решение да коригира цената на природния газ с 23.89%, в която е включена надценка за Булгаргаз ЕАД от 0.5%. Според експертите на комисията новата цена ще гарантира на газовото дружество безпроблемно осъществяване на лицензионната му дейност, се казва още в официалното становище на ДКЕВР

Facebook logo
Бъдете с нас и във