Банкеръ Daily

Новини

Газпром разочарован от позицията на Брюксел за Южен поток

Обичайно действие е трансгранични инвестиционни проекти да бъдат подкрепяни от междуправителствени споразумения, за да бъде постигната сигурност и стабилност за инвеститорите. Газпром не е страна по тези споразумения, чиито текстове са достъпни от години. Това се посочва в изявление, разпространено от представителството на на газовия гигант в Брюксел.


Затова сме изненадани и разочаровани от опасенията от Европейската комисия, изразени едва сега, след като строителните дейности са в ход. Това е неподходящ момент, още повече, че в няколко държави проектът Южен поток бе изведен в национален приоритет, заявяват още от Газпром.От там се заканват да продължат строителството на газопровода по план и по график, както и при пълно съобразяване с местното законодателство и международните стандарти.


От руската компания посочват още, че оставащите въпроси от сферата на регулацията, свързани със законодателството на ЕС от областта на енергетиката, могат да бъдат изяснени паралелно. Вече имаме постигнато споразумение за изключение от правото на ЕС за Северен поток. Вярваме, че е възможно изключение (по правилата на ЕС за разпределението на собствеността, достъпа и таксите по преноса) да бъде допуснато и в новия процес по отношение на Южен поток, посочват от Газпром.


Повод за разпространената позиция на руския газов гигант стана вчерашната позиция на Европейската комисия, която призова сключените споразумение между Русия и страните-членки на ЕС, през която територия ще преминава Южен поток, да бъдат предоговорени, за да бъдат съобразени със законодателството на ЕС. Комисията уточни, че в противен случай ще бъде принудена да заведе наказателни процедури срещу европейските страни, които продължат да изпълняват споразуменията си в сегашния им вид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във