Банкеръ Daily

Новини

ФРЕНСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРИ ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ КЪМ ЕС

Долната камара на френския парламент - Националното събрание, обсъди, одобри и гласува с единодушие Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз. Това е исторически момент за обединението на Европа, заяви министърът на външните работи на Франция Филип Дуст-Блази. Приключването на Петото разширяване ще има положителен геополитически ефект, то ще даде възможност за динамизиране на дебата за Европейската конституция, допълни той. В началото на октомври предстои решението да бъде одобрено и от Горната камара на парламента, след което президентът Жак Ширак ще издаде указ за влизането на закона в сила.
Проектът за декрет за ратификация на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС бе одобрен и от парламента на френскоезичната общност на Белгия. Документът беше гласуван от 57 депутати, трима се въздържаха.
По-рано през деня Договорът за присъединяване на България към ЕС беше приет и от Комисията по външни работи, европейски въпроси, международно сътрудничество и туризъм на Фламандския парламент. Очаква се документът да бъде внесен за обсъждане и гласуване в пленарната зала на Фламандския парламент до средата на юли.
На федерално равнище Белгия вече ратифицира Договора за присъединяването ни към ЕС, като гласуването в Сената беше на 30 март, а в Камарата на представителите - на 20 април. На 12 май Договорът беше приет и от парламента на Регион Брюксел-столица. Според белгийското законодателство, за да влезе в сила, Договорът трябва да бъде одобрен и от останалите регионални и общностни парламенти - на Фландрия, Валония и на немскоезичната общност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във