Банкеръ Daily

Новини

ФРЕГАТАТА ДРЪЗКИ - ОТЛИЧНИК ПО СТАНДАРТИТЕ НА НАТО

Фрегатата Дръзки получи отлична оценка на оперативните способности при изпълнение на задачите в състава на тактическа група на НАТО при операцията ”NOBLE MIDAS - 08”, която се проведе в Средиземно море от 24 септември до 10 октомври.
Комисията от Военноморското компонентно командване на НАТО в Нортууд, бе изключително взискателна. Представители на ВМС на Белгия, Дания, Холандия, Гърция, Литва и България, под ръководството на капитан ІІ ранг Бьорн Ягар от Норвегия, следиха под лупа всяка действие на екипажа по време на операцията на Алианса.
От 2008 г. фрегата “Дръзки” с командир капитан II ранг Панчо Панчев от състава на дивизион патрулни кораби на военноморска база Бургас, участва с кораби от повечето от пресцентъра на ВМС.
Инспекторите обърнаха особено внимание върху възможностите за разузнаване и за водене на бойни действия. Акцентът попадна върху противовъздушните дествия, противоподводната и надводна борба, противоминни действия и електронна война. Основно място по време на учението зае и действията на Дръзки при подготовка и провеждане на ядрена, химическа и биологична защита. Комисията даде оценка и за командването, управлението и комуникациите на флагмана на българския боен флот. Предмет на оценка бе и логистичната поддръжка. Българският екипаж се справи отлично при осъществяване на ембаргови и бординг-операции, тактическо маневриране, търсене и спасяване на море и презареждане. Личният състав се справи и с езиковата подготовка, която бе един от критикуваните елементи при предишни инспекции.
Най-сложната задача пред родната фрегата бе проверка на кораб-нарушител, която се извършила в през нощта, при вълнение на морето над два бала. Въпреки тежките условия екипажът се представил добре.
Според предварителната оценка на групата за сертификация, фрегата “Дръзки” притежава необходимите оперативните способности за изпълнение задачи на море в състава на тактическа група на НАТО. Подробният доклад с оценките и препоръките се очаква да бъден изпратен до командването на Военноморските сили на България до края на октомври. Атестатът потвърждава и обективните критерии на националната сертификационната комисия от Щаба на Военноморските сили, която под ръководството на капитан І ранг Спас Борисов, която извърши цялостна проверка на „Дръзки” по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2008”. Тогава родният флагман фрегатата бе сертифицирана на второ национално равнище.
От 11 октомври до 11 ноември 2008 г. фрегата „Дръзки” се включва за пореден път и в операцията на НАТО ACTIVE ENDEVOUR в източната част на Средиземно море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във