Банкеръ Daily

Новини

Франция попълва хазната с винени продажби

Официалната резиденция на френския премиер - Матиньон - пуска за продажба 1400 бутилки вино от личния си резерв, за да ограничи разходите. По оценка на експерти от бранша винените бутилки струват между 15 и 5500 евро всяка. Те ще бъдат пуснати на търг на 6 декември от аукционната къща Корнет дьо Сент Сир. Премиерът Жан-Марк Еро продава шампанско и вино от районите на Бордо, Бургундия и Елзас.


Френският президент Франсоа Оланд поиска от министрите да намалят оперативните си разходи със 7% през тази година и с 4% през идната като част от усилията на кабинета да ореже общите държавни харчове с около 12 млрд. евро на година през петгодишния му президентски мандат. Елисейският дворец, който е официалната резиденция на Оланд, продаде през май 10% от собствената си винена колекция за 178 800 евро.


Франция провежда периодично винени търгове, за да попълни хазната. Кметството на Париж например получи 961 хил. евро през 2006-а след като пусна на търг 5 хил. бутилки вино, които били купени от Жак Ширак по време на мандата му като кмет от 1977-а до 1995-а. А местната управа на Дижон - столицата на район Бургундия, привлече 152 хил. евро през януари тази година след като продаде половината от винения си резерв.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp; nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във