Банкеръ Daily

Новини

Франция отваря трудовия си пазар за ромите

Френското ще предостави възможности за работа на емигрантите от ромски произход и ще освободи от данъци работодателите, които ги наемат. Това са част от мерките, които правителството въвежда по отношение на ромските емигранти, след критиките около новите случаи на екстрадиране в началото на месеца .


Общо 150 професии за българи и румънци ще бъдат отворени в страната, като броят им се очаква да бъде увеличен.Това бе решено на правителствена среща в сряда по въпроса за интеграцията на ромите.


Работодателите във Франция вече няма да са длъжни да търсят кандидат на френска територия, като те ще имат право на данъчни облекчения срещу наемането на цигани за съответните позиции.


Сред посочените професии в специализирания сайт за наемане на работа на чужденци Migration Conseil са над 20 от строителния сектор, като освен работници, са включени и по-експертни професии като технически ръководител, чертожник и други.


В средата на август в предградията на Лил бяха премахнати лагери, в които живееха около 250 роми, а властите в града изгониха още 46 самонастанили се. По рано пък подобни стъпки бяха предприети в Лион и Париж, като в резултат около 240 румънски цигани получиха парична помощ и доброволно отлетяха обратно за Букурещ.


Правозащитни организации разкритикуваха действията на френското правителство и определиха акта на експулсиране като ненужна репресия. Европейската Комисия също обяви, че ще следи строго действията на Париж. В резултат на това правителството обяви мерки за интеграция на ромите в страната. Около 15 000 са ромските емигранти във Франция. По- голямата част от тях са от Румъния, а останалите са с български произход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във