Банкеръ Daily

Новини

Фотоизложба „Творчеството на възрожденския първомайстор Никола Фичев” гостува на Народното събрание

Председателят на парламента Цецка Цачева откри в Народното събрание фотоизложба „Творчеството на възрожденския първомайстор Никола Фичев”. Експозицията е част от проявите, с които се отбелязват 210 години от рождението на първомайстора и е под патронажа на председателя на парламента. В нея са представени 20 фотоса, свързани с творчеството на Колю Фичето.
Председателят на парламента отбеляза, че Колю Фичето е нашият всепризнат строител и архитект, наследил българските възрожденски традиции, умението на българските майстори и създал класическата национална архитектура. Цецка Цачева припомни, че негово дело е сградата на Учредителното събрание във Велико Търново. Тя допълни, че българският парламент се посещава от голям брой ученици. Затова изложбата дава не само възможност да си припомним съграденото от Колю Фичето, но и да популяризираме творчеството му сред младите хора.
На откриването на експозицията прозвучаха музикални изпълнения на Детския радиохор на БНР с диригент акад. Христо Недялков – дряновец и родственик на рода на Колю Фичето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във