Банкеръ Weekly

Новини

Фондът за лечение на деца одобри 39 заявления за 566 405.95 лева

Общо 39 заявления одобри на първото заседание за 2013 г. Общественият съвет към Фонда за лечение на деца 566 405.95 лева. Това съобщи Министерството на здравеопазването. Четири деца ще се лекуват в чужбина за първи път, а други осем ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. Общо 26 малки пациенти ще бъдат подпомогнати за лечението им в България, а едно дете ще бъде подпомогнато за доплащане на лечението.


През 2012 г. Фондът финансира лечението на 715 деца, а общия размер на средствата надхвърли 10 млн. лв. За лечение в чужбина бяха подпомогнати 341 деца, като за тяхното лечение бяха отпуснати над 8 млн. лева. В резултат на споразумения с клиники в ЕС за прилагането на европейски формуляр S2 бяха спестени близо 4 млн. лева. За лечение в България бяха одобрени 374 деца, а размерът на отпуснатите средства е близо 2 млн. лева.


Болниците, в които най-често бяха изпращани за лечение чрез Фонда български деца, са Университетска клиника Тюбинген, Германия (за хирургично и урологично лечение), Болница bdquo;Робер Дебреrdquo;, Париж (при онкологични заболявания), Университетска клиника Грац, Австрия (за хирургични интервенции), Ортопедична болница Шпайзинг, гр. Виена, Австрия (където се лекуват деца с неврологични и ортопедични заболявания), както и Болница bdquo;Св. Августинrdquo;, Антверпен, Белгия (при офталмологични заболявания).


През изминалата година Фондът финансира посещенията в България на няколко изтъкнати чуждестранни медицински специалисти с цел тяхното участие в лечебни и диагностични процедури в наши болници с цел предаване на опит на българските си колеги. Това са проф. Вадим Любитски и проф. Герардус Бенинк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във