Банкеръ Daily

Новини

Фондовете бягат от борсата

Расте размерът на средствата, които българските и чуждестранните инвестиционни фондове с дейност у нас управляват. В края на септември в техните портфейли се съхраняват 892.7 млн. лв., показват данните от анализа на БНБ. Това означава, че те са привлекли със 79.8 млн. лв. повече в сравнение със септември 2011-а. Нарастване на активите се отчита и спрямо юни тази година - с 63.6 млн. лв. (7.7%).


Стоте български договорни фондове и инвестиционни дружества са заработили 380.5 млн. лв. в края на деветия месец като спрямо същия период на миналата година се увеличават с 5.9 млн. лева (1.6%). В сравнение с юни 2012-а активите също нарастват - с 25.6 млн. лева.


И през третото тримесечие българските фондове продължават да стоят настрана от БФБ-София, а заради ниската ликвидност средствата им в акции намаляват с 0.8 млн. лв. на годишна база до 146.1 млн. лева.


По предпочитани през трите летни месеци са били дружествата, които инвестират в облигации, затова при тях се отчита увеличение до 137.2 млн. лв. към септември 2012 г. при 122.7 млн. към същия месец година по-рано.


Въпреки слабостта на фондовата борса все още активите на фондовете, които са с фокус в дялови книжа, все още държат най-висок относителен дял - 38.4% от общия размер на акумулираните от българските инвестиционни фондове средства при 39.2% към септември 2011-а. Дружествата, които са предпочели вложенията в облигации, притежават 36.1% от всички активи.


Повлечени от общата тенденция и в стремежът си да запазят в най-голяма степен собствеността на клиентите си български договорни фондове и инвестиционни дружества са заделили 161.3 млн. лв. в банкови депозити. Тази сума е нараснала с 5.1 млн. лв. спрямо септември миналата година.


В желанието за повече сигурност дружествата намаляват размера на средствата, които влагат у нас. По-малко са вложенията и в балкански държави. Търсейки по-висока доходност те се ориентират към пазарите в Европейския съюз, Руската федерация и други извън Стария континент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във