Банкеръ Daily

Новини

Фондация вади милиони за детска онкоклиника

Новосъздадената фондация Лия пое ангажимент да направи солидно парично дарение на болница Лозенец. Средствата ще бъдат използвани за проектирането, изграждането и обзавеждането на нова клиника по детска онкология и хематология. По предварителен план лечебното заведение ще биде издигнато върху разгъната застроена площ от около 2500-3000 кв. м и ще е оборудвано според най-новите тенденции в съвременната медицина. Сумата, която е готова да дари фондацията, не се упоменава, но строителството и оборудването на подобна клиника стрували поне няколко милиона лева. Правителството ще търси схема, по която да компенсира ДДС-то върху дарението. Шефът на болница Лозенец проф. Любомир Спасов пък е натоварен със задачата да уточни техническите детайли.


Председател на фондацията според информацията в ДАКСИ е Благой Владимиров, който участва в няколко фирми с предмет на дейност от строителство и ремонтни дейности, консултантска дейност, търговия, до хотелиерство и ресторантьорство. От стенограмата на последното заседание на Министерския съвет става ясно, че семейна трагедия е причина за благородния жест. Премиерът Борисов казва, че дарението идва от страна на човек, чиято дъщеря се е разболяла от рак, но въпреки проведеното скъпоструващо лечение в Гърция и САЩ момичето не успяло да се пребори с коварната болест. Въпросният бизнесмен не желае да се шуми около него като единствената му претенция е клиниката да носи името на починалото момиче.


Министър-председателят вижда възможност на базата на бившата Правителствена болница впоследствие да бъде доизградена цяла детска болница. Според плана на премиера там ще се канят най-добрите български и чуждестранни лекари.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във