Банкеръ Daily

Новини

Фондация Очи на четири лапи организира празник 5 години кучета-водачи в България

Фондация Очи на четири лапи организира празник 5 години кучета-водачи в България, който ще започне от 15 ч. на 6 октомври в сградата на Българското училище за кучета-водачи на слепи. Това съобщиха от неправителствената организация. На празника ще присъстват слепи хора с кучета-водачи, ще има
и демонстрация на водачески умения на кучета в обучение. Желаещите ще имат възможност да сложат маска и да проверят в движение какво е усещането да се довериш на куче-водач.
Професията куче-водач на слепи е създадена в Германия през 1916 г. в помощ на ослепелите от войната. Сега в света има над 200 действащи училища за кучета-водачи на слепи. В началото водачи са били немските
овчарски кучета, но сега стандартните за тази служба породи са лабрадор ретривър и голдън ретривър. Кучето-водач на слепи след 10 годишна служба излиза в заслужена пенсия, пише в съобщението.
Фондация Очи на четири лапи е единствената организация в България, която поддържа Център за рехабилитация и реинтеграция на хора със сетивни увреждани с помощта на служебни кучета. Средствата за предоставяне на услугата се набират от целеви проекти, спонсори и договори за финанси. Българските слепи граждани получават дипломираните кучета-водачи срещу сумата от един лев. Сега в България за своите слепи стопани работят 27 кучета-водачи, съобщават от Очи на четири лапи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във