Банкеръ Daily

Новини

ФОНДАЦИЯ МАМИ СТУДЕНТИ В БЛАГОЕВГРАД

Служители на ОДП-Благоевград разкриха измама, извършена от фондация, съобщават от пресцентъра на МВР. Разследването на служители от Икономическа полиция в областните дирекции на Шумен и Благоевград започнало след подадени в районните прокуратури сигнали от студенти.
Младежите били получили уведомление от Шуменския университет, че са изключени от висшето учебно заведение и студентските им права са прекратени. Причината била, че са представили фалшиви академични справки при записването им за студенти директно във втори и следващи курсове, тъй като са записани чрез прехвърляне от друг ВУЗ.
В същото време жалбоподателите обясняват, че са издържали писмен изпит по история. Изпитът бил проведен от преподаватели на Шуменския университет в Благоевград. След класирането те били записани първи курс задочно или дистанционно обучение във филиала на университета, изнесени в Благоевград. Платили и съответната сума за обучението.
На този етап е установено, че за първи път през 2002 г. е било организирано дистанционно обучение към Шуменския университет в Благоевград. Университетът имал сключен договор с фондация Ноблес за организирането му, а неин представител се явявала 59-годишна шуменка.
Тя заедно с двама мъже от Благоевград - 39 годишни, набирали от името на фондацията кандидати за този вид изнесено обучение, студентите държали изпита си, класирали се и след като плащали сумата, били записвани в съответния курс срещу определена сума на семестър.
За изясняване на случая и установяване на статута на представителството на ШУ Еп. Константин Преславски в Благоевград е било отправено писмено запитване до МОН.
В отговора на министерството се посочва, че филиал на университет се открива след положително оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация на проект за откриване на структурно звено.
В случая в МОН не е постъпвала информация за такъв проект и към момента филиал на ШУ в Благоевград не е откриван.

Жалбата била повод и за извършване на проверка за лигитимността на предлаганото от Шуменския университет обучение и в останалите градове в страната, която установява, че висшите учебни заведения в България нямат право да сключват договори с юридически лица с цел обучение на студенти образователно-квалификационна степен магистър и бакалавър.

Същевременно става ясно, че през 2001 г. ректорът на Шуменския университет сключва първия договор с фондация Ноблес и до момента продължава обучението и приемането на студенти по т.нар. дистанционно обучение.

Преписката е изпратена на РП-Благоевград с мнение за търсене на наказателна отговорност от тримата представители на фондацията.

На този етап е установено, че всеки от 26-те студенти са ощетени със сумата от 3000 до 6000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във