Банкеръ Daily

Новини

Фонд Земеделие осъмна с ново ръководство

Управителният съвет на фонд Земеделие смени цялото ръководство на разплащателната агенция. Новият изпълнителен директор е Румен Порожанов, който до момента беше началник на кабинета на министъра на финансите Симеон Дянков. Назначаването е от премиера, който също е одобрил кандидатурата. Порожанов зае мястото на досегашният шеф на фонда Светослав Симеонов.
Само преди два дни СДС поиска оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов за това, че е оказвал натиск върху изпълнителния директор на фонда Светослав Симеонов. Случаят е от преди близо година, когато Симеонов бил заместник на отстранената бивша началничка на ДФЗ Калина Илиева. В централата на синята партия е получено писмо, написано до Илиева на 25 юни 2010-а. В него Симеонов твърди, че му е оказван натиск в полза на определени земеделски проекти по Програмата за развитие на селските райони. Многократно съм получавал обаждания от кабинета на министър Найденов за осигуряване на предимство на определени проекти за сметка на други, въпреки че част от тях не отговаряха на правилата на програмата и са били разработвани от определени консултантски фирми, пише Симеонов. От агроминистерството обаче твърдят, че въпросното писмо не е истинско. Това е поредният фалшиф документ на бившия изпълнителен директор на фонд Земеделие Калина Илиева, лаконично обясниха от пресцентъра на Мирослав Найденов.
Новият заместник-директор на фонда е Свилен Костов, който досега беше началник на отдел Директни плащания в ДФЗ и ше поеме ресора на досегашния зам.-директор Мюхеттин Караоглан. Другият нов зам.-директор е Иван Капитанов, който също идва от Министерство на финансите, където до момента е оглавявал дирекция Финанси на реалния сектор. Той поема мястото на Ангел Кинанов. Третият нов заместник-директор е Свилен Колев, който работи във фонд Земеделие от 2000-а и е минал през всички нива, като е участвал в създаването на Агенция САПАРД. Той поема ресора Програма за развитие на селските райони. Поста на Драгомир Господинов, който оглавяваше техническия инспекторат се закрива, а техническият инспекторат се преобразува в отдел към директните плащания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във