Банкеръ Daily

Новини

Fitch потвърди рейтинга за подкрепа на УниКредит Булбанк на „2“

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди рейтинга на подкрепа (Support rating) на УниКредит Булбанк, оценен на bdquo;2ldquo;. Това е възможно най-високата рейтингова подкрепа, която банката може да получи в момента.


Рейтингът отразява bdquo;високата подкрепя, която банката при необходимост би получила от основния си акционер Unicredit S.p.Aldquo;. УниКредит притежава пряко 92% от УниКредит Булбанк чрез УниКредит Банк Австрия с рейтинг 'A'/Stable/'F1'.


Според Fitch Централна и Източна Европа и в частност България е ldquo;стратегически важен регион за УниКредит в средносрочен планrdquo;.


В доклада си Fitch отбелязва, че bdquo;УниКредит Булбанк е силна местна банка, най-голямата по активи в страната и водещата банка по корпоративни заеми и депозити в Българияldquo;.


Само преди две седмици и международната рейтингова агенция Standard and Poor's повиши рейтинга на банката, следвайки повишението и на рейтинга на България. Така банката има дългосрочен рейтинг BBB, краткосрочен рейтинг A-2 и стабилна перспектива.

Facebook logo
Бъдете с нас и във