Банкеръ Daily

Новини

ФИРМИТЕ В СОФИЯ МАСОВО НЕ ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ

Всяка трета проверка за начисляване и внасяне на осигуровки в софийските фирми приключва с акт за установени нарушения. Това съобщиха от Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в София-град.
Над 1500 проверки са направени от началото на юли до края на септември. Близо 600 фирми не са били намерени на посочения от тях адрес за кореспонденция и затова са им назначени нови проверки.
Общо 261 са констатираните нарушения. Едно от най-честите от тях е, че фирмите не начисляват осигуровки върху заплати, които не са изплатени изцяло в края на месеца. Според Кодекса за социално осигуряване работодателят е длъжен да превежда осигурителните вноски до края на месеца, през който е извършено начисляването на работната заплата.
27 фирми, за да не внасят задължителните осигурителни вноски на персонала си не начисляват ежемесечно заплатите на назначените по трудов договор.
Около 24% от проверените фирми не са информирали Националната агенция за приходите за осигурените лица и не са внесли дължимите осигурителни вноски. За такива нарушения са съставени 190 акта, като наложената санкция е от 50 до 500 лева, а на някои от фирмите са възложени ревизии. За първите девет месеца на годината са връчени 817 акта за неподадени в срок осигурителни декларации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във