Банкеръ Daily

Новини

Фирми искат да строят централи от възобновяеми енергийни източници върху плодородни земи

Има прекалено голям интерес за промяна на предназначението на земеделската земя с цел изграждане на централи от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това каза пред парламентарната комисия по земеделие ресорният заместник-министър Светлана Боянова. В комисията започна обсъждането на промените в Закона за опазване на земеделските земи във връзка с ограничаването на ВЕИ върху плодородна земеделска земя.
В ресорното министерство има 38 предложения за изграждане на фотоволтаици на 7600 дка земя, каза още Боянова. Само в рамките на две години в министерството са дадени над 1100 проекта за промяна на предназначение на земята с цел изглаждане на ВЕИ. Най-голям интерес за изграждането на такива паркове има в Добрич, Сливен, Бургас и Ямбол.
В България обработваемата земя, заявена за подпомагане по линия на директните плащания, е 30 млн. дка и има опасност от намаляване на плодородните площи в страната, смята Боянова.
Заместник-министърът на икономиката Мая Христова каза, че визията на институцията е да се постигне баланс на използването на земите. Инвеститорите в този сектор не бива да се отблъскват. Заявките за изграждането на ВЕИ в агроведомството обаче са огромен брой, категорична бе Христова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във