Банкеръ Daily

Новини

Финландски депутати запознати с напредъка на страната ни в борбата с корупцията и организираната престъпност

Има развитие в борбата с корупцията и организираната престъпност в България и следващият доклад на Европейската комисия ще го покаже. Това бе общата позиция на финландски депутати, изразена пред вътрешния министър Цветан Цветанов, който се срещна с народни представители от две парламентарни комисии - Великата комисия, отговаряща за формулирането на политиката относно законодателните предложения на ЕС и Административната комисия, която има отношение към работата на Министерствата на вътрешните работи и на правосъдието. Цветанов ги запозна с мерките, предприети от правителството за изпълнение на критериите за членство в Шенгенското пространство. Пред депутатите той представи и политиката в сферата на обществения ред и сигурността. Цветанов акцентира на техническите възможности за контрол и охрана на границите, резултатите в борбата с организираната престъпност, мерките за противодействие на корупцията, създаването на Специализирания съд.


Министърът на вътрешните работи покани финландските депутати да посетят България и на място да се убедят в потигнатите резултати. Той обясни, че на Съвета на министрите 25 от държавите членки на ЕС са подкрепили България и Румъния за присъединяване към Шенген, не като привилегия, а защото са спазени правилата и страната ни е изпълнила своите ангажименти, за да гарантира вътрешната сигурност на съюза. bdquo;Ние искаме да градим доверие и затова днес съм тук ndash; за да дискутираме всичко, което правим. Нека бъдем оценявани обективно. Когато съществуват критерии и правила всички искаме те да бъдат спазвани, за да имаме и мотивацията да продължим напредldquo;.


По време на срещата беше изразена положителна оценка за българското участие в мисията на ФРОНТЕКС в Гърция. Финландските депутати проявиха интерес към създаването на Специализирания съд. Цветан Цветанов обясни, че в него ще работят квалифицирани съдии, а прокурорите и разследващите полицаи са доказани професионалисти. В края на разговора беше изразена позицията, че техническите критерии не са поставяни под въпрос от Финландия, че сега има развитие в борбата с корупцията и организираната престъпност, а следващият доклад ще покаже това, така че България да стане член на Шенгенското пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във