Банкеръ Daily

Новини

Финансовите министри на ЕС се договориха за въвеждане на единен банков надзор

Въвежда се единен банков надзор в еврозоната на 1 март 2014 година. Той е поверен на Европейската централна банка. За това се договориха финансовите министри на Европейския съюз, предадоха световните агенции. Повече от 14 часа продължиха дискусиите преди да бъде постигнат компромис по ключовите параметри на Единния надзорен механизъм, който е основен елемент за европейския банков съюз. Основните проблемни въпроси бяха свързани с обхвата на прекия надзор на ЕЦБ, съгласуването между общоевропейския банков орган и 17-те страни от еврозоната и начина за разделяне на двете функции на ЕЦБ - валутната политика на еврозоната и надзор, който ще засяга и останалите страни в ЕС.


Постигнато е историческо споразумение. Финансовите министри положиха надеждна основа за провеждането на успешна среща на лидерите на ЕС, която ще се открие днес следобед. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние.


Окончателното одобрение за въвеждането на единен банков надзор се очаква да стане по време на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във