Банкеръ Daily

Новини

Финансовите центрове на света: Истанбул

Според един известен човек най-хубавият град е този, в който преуспяваш. За някои от тях това е ...


Истанбу̀л или Цариград (на турски: İstanbul), чието първо историческо име е Византион (на гръцки: Beta;upsilon;zeta;άnu;tau;iota;omicron;nu;), наричан още Стамбул и Константинопол, е най-големият град в Турция, представляващ икономическото, културното и историческото сърце на страната. С население от 13.5 милиона, градът образува една от най-големите градски агломерации в Европа и е сред най-големите градове в страната и света по население. Истанбул е преходно-континентален град, разположен около Босфора, и през него минават едни от най-натоварените пътища в света. Неговият търговски и исторически център се намира в Европа, а една трета от населението му живее в Азия.


Основан през 660 г. пр.н.е. като Византион, Истанбул е разработен да се превърне в един от най-значимите градове в историята. За почти шестнадесет века той служи като столица на четири империи: Римската империя (330-395 г.), Византийската империя (395-1204 и 1261-1453 г.),Латинската империя (1204-1261 г.) и Османската империя (1453-1922 г.). Градът изиграва ключова роля в развитието на християнството по време на римския и византийския му период и преди османците да завладяват града през 1453 г. и да го превърнат в ислямска крепост и седалището на ислямския халифат. В днешни дни, въпреки че Република Турция установи своята столица в Анкара, имперското наследство в града все още видимо напомня за някогашната централна роля на града. Истанбул заема стратегическа позиция по протежение на историческия път на коприната между Черно, Мраморно и Средиземно море.


Сега градът отново възстановява някогашната си мощ. Осеян е с една от най-сложните транспортни мрежи в света, над Босфора са построени два забележителни висящи моста, в процес на строеж е трети. До 2014 г. се очаква да бъде построен и тунелът под Босфора - Мармарай, който ще свързва двете части на града под водите на Босфора. От двете страни на протока се простират мощни индустриални зони, осеяни с небостъргачи. Населението е нарастнало десетократно от 1950 г. до днес.


Преди градът е бил разположен само в Европа, но сега вече е и на два континента.


Доброто географско положение обуславя избора му през 324 г. от Константин Велики и официалното обявяване през 330 г. на Истанбул за столица на Римската империя (Византийската империя) под името Втори Рим. По-късно известен най-вече като Константинопол - градът на Константин. След 1453 г. под името Константиние е столица и на Османската империя. Разположен на седем хълма (досущ като Рим), заобиколен от три страни с вода, Истанбул е бил непревземаем, а заливът Халич (Златен рог) е бил идеално убежище за военната флота.


Исторически, Истанбул е център на икономическия живот на страната, тъй като мястото му е на международен кръстопът между сухопътните и морски търговски пътища. През 2008 г. Истанбул е имал БВП от 174 милиарда щ.долара.


Според списание Форбс, в Истанбул са живели 34 милиардери към март 2008 г. (от 25 през 2007 г.). По този начин градът е бил на четвърто място в света по брой милиардери след Москва (74 богаташи), Ню Йорк (71) и Лондон (36).


В края на 90-те години икономиката на Турция, и в частност на Истанбул, претърпя няколко големи депресии. Азиатската финансова криза в периода между юли 1997 г. и началото на 1998 г., както и кризата в Русия в периода между август 1998 и средата на 1999 г. оказаха отрицателно влияние във всички области на икономиката, особено на износа . След този неуспех, бавно се наблюдава постоянен ръст на икономиката през 1999 година.


Въпреки това Истанбул винаги е бил финансовата столица на Турция, дори и след като Анкара стана новата столица на Турция през 1923 година. Откриването на нови пазари в града през 80-те допълнително засилиха този статут. Откритата в началото на 1986 г. Истанбулска фондова борса (ISE) е единственият пазар на ценни книжа в Турция, създадена за осигуряване на търговията с акции, държавни облигации, както и да се извършват сделки нонстоп.


Бизнес центровете Левент и Маслак са домове на най-големите компании и банки в Турция, между които Citibank, Merrill Lynch, Fortis, ING Bank, Socieacute;teacute; Geacute;neacute;rale, Banka di Roma, UniCredit, WestLB, Deutsche Bank, Commerzbank и много други. И двата имат непрекъснато разрастващ и динамично променящ се силует в осеяни с небостъргачи квартали.


В града работят около 20% от работната ръка на Турция и допринася за 38% от индустриалното производство в страната. В допълнение, градът генерира 55% от търговията и 45% от брутния национален продукт на Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във