Банкеръ Weekly

Новини

Финансовият министър на Кипър подаде оставка

Министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис подаде оставка днес след края на преговорите с международните кредитори относно условията на спасителния заем.


Новината дойде малко, след като Никозия съобщи, че ще въведе частични облекчения върху контрола на капиталите и ще повиши тавана на финансовите транзакции, които не изискват одобрението на централната банка. Голяма част от останалите рестрикции остават в сила.


Сарис заяви, че неговата основна цел да постигне сделка с еврогрупата, ЕЦБ и МВФ е изпълнена. Бившият министър на финансите посочи още, че оттеглянето му е уместно, след като попада в малката група от хора, които ще бъдат разследвани за колапса на банковата система в страната. Оставката на Сарис беше одобрена от парламента.


Вярвам, че с цел да се улесни работата на следователите правилното нещо би било да предам оставката си, каза още Сарис.


Преди да напусне министърът заяви, че все още не е ясно кога ще бъдат отменени оставащите капиталови ограничения.


По-рано днес Кипър приключи преговорите с международните си кредитори по отношение на спасителния заем от 10 млрд. евро. Островът ще получи първия транш от помощта през май, съобщи днес говорителят на правителството Христос Стилянидес. Ние сключихме меморандум и това е едно съществено развитие, каза още Стилянидес.


Съгласно условията на сделката, до 2018 година Кипър ще трябва да извърши мерките, които да укрепят финансовата система на страната. Островът ще заплаща лихва в размер на 2.5% върху спасителните заеми, а издължаването на кредита ще започне след 10 години и ще продължи над 12.


Министерството на финансите издаде днес указ, които повишава тавана на транзакциите от 5 000 до 25 000 евро и позволява използването на чекове на стойност до 9000 евро на месец.


Ограниченията, въведени през миналата седмица, сред които 300 евро дневен лимит за теглене на пари в брой и 1000 евро лимит за суми, които пътници могат да вземат в чужбина, остават в сила.


Кипърският президент Никос Анастасиадес, който е на власт малко повече от месец, заяви, че е бил принуден да приеме тежки условия, наложени от кредиторите, за да се избегне колапса и изхода на острова от еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във