Банкеръ Weekly

Новини

Финансови инвеститори купуват 93.99% от акциите на БТК

Предложението на двама финансови инвеститори за 93.99% от акциите на БТК е представено пред старшите кредитори на Виваком, съобщиха от компанията.


Българска телекомуникационна компания АД е получила уведомление от the Royal Bank of Scotland (RBS), координатор на Главния координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК, и нейната компания-майка.


Главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори на БТК и нейната компания-майка принципно са се споразумели относно условията за продажба на БТК на двама финансови инвеститори. Сделката трябва да получи съответните одобрения от страна на инвеститорите, на някои компании от групата и от старшите обезпечени кредитори.


Планира се продажбата и преструктурирането да бъдат осъществени чрез компромисна схема, която се очаква да стартира по-късно този месец. Съгласно предложените от инвеститорите условия за преструктуриране, инвеститорите ще предоставят 130 млн. евро на старшите обезпечени кредитори срещу мажоритарно дялово участие, като миноритарен дял ще остане за старшите обезпечени кредитори. Дългът на групата ще бъде намален до 588 млн. евро.


Офертата на инвеститорите включва възможности за старшите обезпечени кредитори да продадат експозицията си на инвеститорите по време на приключването на сделката. Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще имат възможност да погасят напълно участието си срещу обща сума от 617 млн. евро. Ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0.81 лева и 1.92 лева на акция.


В случай че всички предварителни условия за осъществяване на преструктурирането са спазени, сделката се очаква да бъде приключена през септември 2012 година. В момента мажоритарен собственик на БТК е НЕФ Телеком България ООД.


Приключването на сделката е под определени условия, включително получаването на одобрение от съответните регулаторни органи. След приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик на БТК ще направи търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на БТК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във