Банкеръ Daily

Новини

ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ Е ПРИОРИТЕТ ЗА КАБИНЕТА

За правителството първи приоритет остава гарантиране на финансовата стабилност в страната. Това заяви премиерът Сергей Станишев, след като мнозинството в парламента отхвърли вота на недоверие към кабинета, поискан от опозицията заради учителската стачка и проблемите в образованието. Трябва да водим политика на ускорено догонване на доходите за всички хора в България, а не само за отделна група, каза още министър-председателят.
Ние сме задължени, независимо от натиска на който сме подложени, да гарантираме финансова стабилност на всички -учители, лекари, полицаи, военни и пенсионери, категоричен бе Станишев.
Ние ще гарантираме стабилността на фискалната политика, на българския лев и ще водим политика на бюджетен излишък.
Искам отново да благодаря на стачкуващите учители, че благодарение на тях бе предизвикан дебат за българсокот образовнание, неговото качество и как да го направим по-добро. Вече има резултат. За нас образованието ще бъде приоритет.
Стана ясно по време на дискусията, че от опозицията не се предлага нова и по-различна политика от Националната стратегия за развитие на средното образование, която правителството вече предложи.
Това което стана ясно от дебатите и от стачката още, е че трябва да приложим Стратегията по-бързо. И едва на тази база може да се стигне до по-добро заплащане на учителите - чрез децентрализация, чрез регулация и чрез ясна реформа в българското училище. Аз съм убеден, че това ще се случи.
Това, от което се нуждаем през 2008 година, дори още при обсъждането на Бюджета за 2008 година, е да обясним на обществото как се изразходват публичните средства, за да няма спекулация по тази тема, категоричен бе премиерът.
Бих искам да благодаря на депутатите, които подкрепиха правителството. Не заради кабинета, а заради ситуацията в страната. Това е третият вот на недоверие към действащото правителството. Първият бе за бедствията и авариите, вторият - за здравеопазването, а третият бе за образованието. Всеки от тях бе отправен към секторите, които се водят от министри, представители на една от партиите в управляващата коалиция. Това бе тест за участващите в коалицията, каза още Станишев.
Въотът се проведе в ситуация на предизборна кампания и това е безпрецедентно за българския парламент. От самото начало искането за 100% увеличение на учителските заплати в условия на валутен борд бе нереалистично за всички. Дори бе ясно и за самите учители, допълни премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във