Банкеръ Daily

Новини

ФИНАНСОВАТА КРИЗА СТРУВА НА ЕВРОСЪЮЗА ТРИ ТРИЛИОНА ЕВРО

Страните членки на Общността са отпуснали общо три трилиона евро за спасението на финансови институции и банки посредством гаранции и инжекции от началото на финансовата криза през октомври 2008 година. Това сочат последните данни на Европейската комисия. Тази сума се равнява на близо 25% от брутния вътрешен продукт на 27-те страни-членки.
Около 2.3 трилиона са били отпуснати под формата на гаранционни чадъри, 300 млрд. евро са били отделени за рекапитализация на финансови институции и около 400 млрд. за други спасителни схеми. Досега Комисията е одобрила около 25 държавни мерки в 10 страни-членки, насочени към стабилизиране на дружествата и работните места в икономиките им.
В Западна Европа повечето правителства са предложили специални гаранции за банките си, докато в Източна Европа единствено Латвия е предприела подобни мерки. Според анализаторите причината за това се крие във факта, че повечето големи банки в Източна Европа са собственост на западноевропейски банки. Нашата намеса и нашите, понякога тежки, условия предпазиха държавите членки от попадане в капана на протекционизма и от прехвърляне на техните проблеми към други държави-членки, като същевременно им помогнаха да избегнат финансов срив. Сега отговорността на работещите във финансовия сектор е да изчистят счетоводните баланси и да го преструктурират, за да осигурят надеждното му бъдеще, коментира комисарят по конкуренцията Нели Крус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във