Банкеръ Daily

Новини

ФИНАНСИРАНЕТО НА НАУКАТА ЩЕ ЗАЛЕГНЕ В БЪДЕЩА СТРАТЕГИЯ

Най-важното за научната общност е да се обедини около приоритетни научни области, които да бъдат финансирани. Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по време на представянето на годишния отчет за работа на фонд “Научни изследвания”. Отговор на този въпрос ще се търси по време на дискусия през март, в рамките на която ще се обсъди създаване на стратегия за развитие на научните изследвания в България, каза още Вълчев.
Друг важен проблем, който трябва да бъде дискутиран е финансирането на научните изследвания, посочи още просветният министър. Според него това е проблем не само в България, но в и целия Европейски съюз. Идеята е да бъдат отделяни 3% от БВП за наука, каза Вълчев.
20 млн.евро ще даде държавата за младите учени по Оперативна програма Човешки ресурси, съобщи още министърът на образованието. Средствата ще бъдат разпределини между държавните и частните вузове.Целта им е да мотивира младите учени да се занимиват с наука, тъй като средната възраст на учените работещи по проекти в момента е 55 години, каза още Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във