Банкеръ Weekly

Новини

Фич понижи рейтинга на двете най-големи кипърски банки

Рейтинговата агенция Фич (Fitch) понижи днес рейтинга на двете най-големи кипърски банки, след споразумението на острова с европейските кредитори.


Дългосрочният рейтинг на Лайки банк (Cyprus Popular Bank) е свален от B до дефолт D. Това означава, че банката е изпаднала в неизпълнение на всички свои финансови задължения.


Фич понижи дългосрочните и краткосрочните рейтинги за най-голямата кипърска банка Бенк ъф Сайпръс (Bank of Cyprus) с една степен от B до SD (ограничен дефолт), поради загубите, наложени на основните кредитори като част от плана за преструктуриране за банката.


Fitch очаква лиценза на Лайки банк да бъде анулиран, а банката да бъде обект на ликвидация. Кредитната институция ще бъде разделена на добра банка и лоша банка. Лошата част ще бъде ликвидирана с течение на времето, а активите от добрата банка ще бъдат прехвърлени към Бенк ъф Сайпръс.


Hellenic Bank, третата по големина в Кипър, запазва рейтинг B, но перспективата остава негативна с възможност за понижаване, посочва още Фич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във