Банкеръ Daily

Новини

ФАР дава нови 10 млн. евро за ремонт на пътища

Четири строителни компании получиха договорите за ремонт на 21 пътни участъка с обща дължина 146 километра по проект Пътища за достъп до туристически обекти, финансиран по програма ФАР Икономическо и социално сближаване. Новите участници трябва да са готови за 15 месеца, общата стойност на строителството е 15.331 млн. евро.
Финансовата помощ от Европейския съюз по този проект е 10 млн. евро, а останалите средства са съфинансиране от българска страна. Парафираните контакти бяха връчени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски и от ръководителя на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас.
Консорциум Родопи получи два договора. Първият, предвиждащ ремонт на пътните участъци в областите Смолян, Хасково и Кърджали, е на стойност 3.105 млн. евро. Вторият - за рехабилитация на пътища в Пазарджишка област, е за 3.275 млн. евро.
В консорциум Родопи влизат българските фирми Инжстрой и АВ - Хасково, както и австрийската компания Щрабаг. Последната е главен изпълнител на проекта за нов пътнически терминал на летище София. Изпълнението на проекта обаче все още не е започнало, тъй като компанията настоява за увеличаване на цената по договора.
Смесеното дружество Месохорити - Пътни строежи- Велико Търново е подписало договор за 3.714 млн. евро и ще ремонтира пътищата в областите Шумен, Разград и Търговище.
Главболгарстрой ще поеме рехабилитацията на пътищата в областите Варна, Добрич и Силистра срещу 4.174 млн. евро.
Строителните дейности и на тримата изпълнители ще се надзирава от испанската фирма Типса и българската Контролс. Договорът с тях е за 1.061 млн. евро.
Ръководителят на Делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас съобщи, че по ФАР-овската програма за развитие на туризма се работи по още три проекта: за културния туризъм - 7 млн. евро; за екотуризма - 5.3 млн. евро; за подобряване на ВиК-мрежата в районите с потенциал за развитие на туризъм - 4.6 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във