Банкеръ Daily

Новини

Фандъкова: Учебната година в 5 училища започва с ремонти

Учебната година в пет училища и четири детски градини в София ще започне с недовършени ремонти . Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова седмица преди откриването на новата учебна година, след като провери докъде е стигнала рехабилитацията на страдата в 19-то СОУ bdquo;Елин Пелинrdquo;. Продължаващите ремонти в училищата обаче няма да пречат на учебния процес, увери кметът. Тя допълни, че за детските градини вече е създадена организация и ако се наложи затварянето на някои групи, децата да бъдат пренасочени в други градини или в други сгради.


bdquo;След земетресението на 22 май направихме преразглеждане на програмата за ремонти на училища и детски градини, като включихме напълно всички, които бяха пострадали повече или по-малко от земетресениетоrdquo;, обясни още Фандъкова.


През тази година са ремонтирани общо 61 сгради на училища и детски градини в София. В 17 от тях е извършено саниране, което ще осигури между 40 и 60% намаляване на консумация на енергия, каза още столичният кмет. От тези 17 сгради още 14 училища се ремонтират изцяло с чуждо финансиране. Част от парите идват по оперативна програма bdquo;Регионално развитиеrdquo;, а останалите от Националния доверителен екофонд.


Иначе за ремонта на 19-то СОУ bdquo;Елин Пелинrdquo; са били похарчени близо 1 млн. лева. Тази година училището навършва 80 години откакто е построено и към момента в него се обучават 500 ученици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във