Банкеръ Weekly

Новини

Фандъкова твърдо против увеличение на водата

Цената на водата за столичани не бива да се вдига. Зад тази позиция застана кметът на София Йорданка Фандъкова след днешното заседание на Столичния общински съвет. Коментарът й идва ден, след като френската фирма bdquo;Веолияldquo;, която държи 77% от концесията на bdquo;Софийска водаldquo; поиска по-поскъпване на услугата. Още преди осем месеца те внесоха предложение от 14% за скок в цената, с което столичани ще трябва да плащат по 2 лв. на кубик. Досега обаче Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не е излязла с решение и не се е произнесла по искането.


bdquo;Категорично поддържаме позицията, че енергийният регулатор не трябва да увеличава цената на водатаldquo;, подчерта кметът. Тя обаче отбеляза, че ДКЕВР е независим орган и не може Столичната община да въздейства при вземането на решенията. Фандъкова припомни, че през юни 2012 г. Софийска вода е извивала ръцете на общината и е искала драстично поскъпване. Според нея инвестиционната програма на дружеството трябва да се изпълнява така, както е заложена в договора. Вчера от компанията се оплакаха, че планираните в програмата проценти за намаляване на загубите са нереалистични и те не могат да ги изпълнят. До 2015 година загубите на вода по мрежата трябва да намалеят до 33%, като от години те варирам от 54 до 60 на сто, въпреки милионите, които се дават за ремонт на старите тръби. Поне така твърдят от ВиК-фирмата. Другата хипотеза, която е много по вероятна е, че заделените огромни средства за рехабилитация на мрежата през годините потъват в нечии джобове (корпоративни и партийни), а загубите на вода продължават да държат висок процент.


Фандъкова отказа да коментира и предложението на френската компания Веолияrdquo;, която заяви апетитит и към столичната топлофикация и обяви, че може да стабилизира дружеството за две години. При такъв вариант Топлофикацията ще се управлява така, както се управлява Софийска водаrdquo; и отговорът е ясенrdquo;, категорична бе Фандъкова. Тя посочи, че за приватизация не може да се говори, само след като има ясна оценка за състоянието на дружеството, както и за възможните перспективи за развитието му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във