Банкеръ Weekly

Новини

Фандъкова предлага парното да се плаща по две тарифи

Две тарифи за цената на парното и облекчения за потребителите, които използват по-малко топлинна енергия, предлагат от столичната топлофикация. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с промените в общите условия на дружеството, които трябва да бъдат разгледани на днешното заседание на Столичния общински съвет. Крайното решение обаче ще вземе Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Предложенията на топлофикационното дружество предвиждат потребената топлоенергия до 250 киловатчаса да се заплаща с 20 на сто отстъпка, а до 1 200 киловатчаса ndash; с прогресивно намаляване на отстъпката.


bdquo;Мерките са насочени към най-бедните потребители, които най-често прибягват до отказване от услугата, посочи градоначалникът. Освен за облекчаване на клиентите си, Топлофикация ще предложи мерки за подобряване на техническото състояние на мрежата си, така че да намали загубите си.


Предстои още утре дружеството да внесе в общината проект за изграждането на инсталация за използване на RDF гориво вместо природен газ. На практика това ще намали с 10% използвания за производство на пара газ и ще доведе до намаление на цените на парното и топлата вода в столицата.


По-късно през деня Фандъкова ще се срещне с енергийния министър Драгомир Стойнев, за да обсъдят възможностите за намаляване на цената на топлото. Затова столичният кмет ще представи на министъра предложените от дружеството промени в нормативната уредба, но крайните решения обаче ще се вземат от експертите в министерството. При всички положения, според Фандъкова, не бива да се стига до увеличение на цената на парното и топлата вода в столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във