Банкеръ Daily

Новини

Фандъкова отказва да подпише договора за завода за боклука преди становището на ЕК

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отказва да подпише договора за изграждане на завода за боклук на София преди окончателното становище на Европейската комисия. Това стана ясно от думите й по време на днешното заседание на Столичния общински съвет.


Само преди дни министърът на околната среда и водите Искра Михайлова призна, че страната ни може да загуби 200 млн. лева по оперативна програма Околна среда, с които пари се строи заводът, ако Европейската комисия установи нередности при избора на изпълнител и спре плащанията по проекта. В края на ноември трябваше да бъде подписан договор между Столичната община и изпълнителя, но той не беше подписан заради получен сигнал в Европейската комисия и предупреждение от Брюксел, че ще поиска обоснован отговор как е проведена поръчката. Такъв отговор обаче министерството и общината все още не са получили. Според Михайлова обаче общината спокойно може да сключи договора с избрания изпълнител, тъй като има решение на Върховния административен съд, според което фирмата е избрана по правилата.


Фандъкова обаче заяви категорично, че няма да се поддаде на натиска на министъра и няма да позволи сключване на контракта преди окончателното становище на Брюксел. Няма да подложа града на риска да загуби, отпуснатите от Европа пари, мотивира се тя. Кметът припомни, че Върховният административен съд е излязъл с решение, с което потвърди класирането на участниците в процедурата за строителство на завода. На 28 ноември обаче в общината е пристигнал имейл от дирекцията по регионално развитие в ЕК, в който се съобщава за внесената от някои от кандидатите жалба в ЕК.


В имейла се посочваше фактът, че се оспорва действителността на референциите, подадени от кандидата за построените от него инсталации в Кипър и в Германия. Поисках да бъдат потвърдени тези референции и цялата информация по тази тема е в ЕК, каза още столичният кмет. Фандъкова посочи, че първият етап от проекта е изцяло завършен, има построени две инсталации и те започват функционирането. Тя посочи, че няма притеснения по отношение на сроковете за изграждане на завода за боклук на София. Срокът за проектирането и строителството е 19 месеца и всички дейности по него трябва да приключат в края на 2015 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във