Банкеръ Daily

Новини

Фандъкова: Имаме готовност да застраховаме 600 общински сгради в София

Подкрепям въвеждането на задължителна застраховка срещу бедствия за общински и държавни сгради. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Според нея тази стъпка на правителството е изключително важна и отговорна.


Министерският съвет предлага промени в Закона за общинската собственост, чрез които се задължават местните администрации да застраховат всички застроени свои имоти срещу природни бедствия и земетресения. Решение за това кои имоти - частна общинска собственост, ще бъдат задължително застраховани, ще вземат общинските съвети.


Столична община има средства да застрахова сградния си фонд, така че от следващата година районните кметове ще бъдат задължени да застраховат всички сгради, като общината ще им предостави и съответния бюджет, увери Фандъкова. Вече са ясни и първите 600 обекта. От тях около 400 са училища, детски градини, читалища, социални центрове и социални домове.


Столичният кмет призова и гражданите да направят застраховки на техните домове.


Предложената от кабинета мярка за ограничаване на последствията и за по-безболезнено преодоляване на щетите, предизвикани от природни бедствия е разработена съвместно с Националното сдружение на общините в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във