Банкеръ Daily

Новини

Facebook влиза в индекса NASDAQ-100

От 12 декември социалната мрежа Facebook ще стане част базата за изчисляване на индекса NASDAQ-100, съобщават световните агенции, цитирайки борсовия оператор NASDAQ. Това се случва седем месеца след първичното публично предлагане на нейните акции на фондовата борса.


NASDAQ-100 включва сто от най-големи емисии акции на нефинансови компании, които са качени за търговия на борсата.


Само половината от акциите на Facebook са листнати за търговия, но с пазарна оценка от около 30 млрд. долара компанията ще е сред 25-те с най-голяма капитализация в индекса.


Добавянето на социалната мрежа в показателя ще извади от базата му компанията за технологични услуги Infosys, която пък се мести на Нюйоркската фондова борса.


NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotation, Автоматизирани котировки на Националната ассоциация на дилърите по ценни книжа) е американски извънборсов пазар в Ню Йорк, специализиран за акциите на високотехнологични компании - производство на хардуер, софтуер и други от този сегмент.


Тя е една от трите основни фондови борси на САЩ (както и NYSE и AMEX).


NASDAQ е подразделение на NASD и се контролира от Комисията по търговия с ценни книжа и борси (Securities and Exchange Commission, SEC). Собственик на борсата е американската компания NASDAQ OMX Group, която, освен NASDAQ, притежава още осем европейски борси.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във