Банкеръ Daily

Новини

Еврозоната ще изпадне в рецесия, прогнозира Markit Economics

Еврозоната се очаква да изпадне отново в рецесия. Това посочва изследване на Markit Economics за производителната активността в 17-те страни-членки, предаде Financial Times. Този път и немската икономика е въвлечена в кризата, допълва изданието.


Индексът, отразяващ производствената активност (Purchasing Managers Index - PMI) посочва свиване на частния сектор във валутния съюз на ЕС за седми пореден месец . PMI за 17-те членки в момента е 46.6 пункта. Под 50 пункта показва свиване на икономическата активност, а над 50-растеж.


Брутният вътрешен продукт на Еврозоната се очаква да спадне с 0.5 до 0.6 на сто през третото тримесечие, сочат мрачните данни от месец юлия, посочват от Markit Economics. Във второто тримесечие БВП се сви с 0.2 на сто. Две последователни тримесечия на отрицателен реален икономически растеж се определят като рецесия.


Ще е нужно изключително усилие през септември, за да се промени тази тенденция, заяви Роб Добсън, старши икономист в Markit.


Най-силната икономика в Еврозоната- тази на Германия отбелязва растеж от 0.3 на сто през второто тримесечие, резултат от засиления експорт и вътрешно потребление. Очаква се обаче и немската икономика да се забави и да не успее да спомогне за избягването на спада в Еврозоната.


Свиването на общата икономика е водено от продължаващо намаляване на новите поръчки, износа и съкращения на разходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във