Банкеръ Daily

Новини

Еврозоната най-накрая отпусна пари на Гърция

Така необходимият средства за закъсалата икономика на Гърция ще бъде отпуснат най-рано през следващата седмица, съобщи председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от световните агенции. Той оповести новината на пресконференция, след като финансовите министри на 17-държави от еврозоната се съгласиха да отпуснат първите 34.3 млрд. евро на южната ни съседка. Парите са част от спасителния пакет, който бе задържан от месеци, заради притеснения около закъснелите икономически реформи в страната.


Много добре съм запознат с трудната ситуация, в която се намира гръцкия народ. Сега ще бъде изключително важно да поддържаме темпа на реформите. Много е постигнато, но остава още много да бъде направено. Това заяви европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен.


Международният валутен фонд и еврозоната се съгласиха да отпуснат 43.7 млрд. евро в спасителни заеми на четири части, за да предотвратят фалит на гръцката държава. Част от тези пари, приблизително 34 млрд. евро, са спешно необходими за рекапитализиране на гръцките банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във