Банкеръ Daily

Новини

ЕВРОСЪЮЗЪТ СЕ СТИСКА ЗА ТРЕТИЯ СВЯТ

Дългоочакваната европейска помощ за омекотяването на ефекта от финансовата криза в страните от Третия свят в крайна сметка май ще излъже очакванията им. Вместо да отпусне допълнителни средства за тази цел, Европейската комисия обяви, че само ще ускори плащанията на предвидените вече суми.
За две години ние ще мобилизираме 72 на сто от средствата в евробюджета, които трябваше да бъдат изплатени за периода 2008-2013 година, заяви комисарят по хуманитарните въпроси Луис Михел. Тази година Еврокомисията ще ускори изплащането на 3 млрд. евро за африканските, тихоокеанските и карибските държави и ще предостави още 800 млн. евро от европейския фонд, в който се събират пари за преодоляване на бедността.
Луис Михел призова за по-добро координиране на субсидиите в общността. Европейският съюз е най-големият донор за Третия свят, с предоставените 49 млрд. евро само през 2008-а. Той се ангажира до 2015-а да отделя 0.7 на сто от брутния си вътрешен продукт по това перо. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова страните членки да се придържат към поетите обещания. Рецесията не бива да се използва като оправдание, за да не ги изпълним, коментира Барозу, допълвайки, че сега развиващите се държави са в много по-тежко положение от времето, когато бяха поети ангажиментите.
Неправителствени организации остро критикуваха Еврокомисията, че в плановете й липсват финансови инструменти за смекчаване на кризата и стимули за насърчаване на търговията с бедните страни и преодоляване на глобалното затопляне. Неотдавна еврокомисарите предложиха мерки за намаляване на вредните емисии в световен мащаб, за чието реализиране трябва да се отпускат между 80 и 90 млрд. евро за Третия свят до 2020 година. Но на последната среща на върха (19 и 20 март) европейските лидери не стигнаха до съгласие за тези пари, нито за условията, при които те ще бъдат отпускани, и отложиха решението за юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във