Банкеръ Daily

Новини

Европейският съд подкрепи ЕЦБ

Европейският съд в Люксембург реши на 29 ноември, че Европейската централна банка има право да пази в тайна документите, които разкриват какво точно са знаели централните банкери за действителното състояние на гръцките финанси почти десетилетие преди Атина да получи спасителни кредитни пакети за общо 240 млрд. евро. Съдебният иск беше внесен през декември 2010-а от агенция Блумбърг нюз по закона за свободен достъп до информация.


Преди да заведе дело в Европейския съд Блумбърг поиска през август 2010-а от ЕЦБ достъп до два вътрешни документа, разработени за шестчленния банков изпълнителен борд. Първият е озаглавен Влиянието на правителствения дефицит и на дълга от суапови сделки на нерегулирания пазар : гръцкият казус. Вторият разглежда Титлос - структурата, която е позволила на най-големия гръцки кредитор - Националната банка на Гърция - да тегли заеми от ЕЦБ със залог, получен чрез секюритизация на суапови операции на гръцки държавен дълг. По този начин банката дала на заем 5.4 млрд. евро на правителството.


Присъдата на Европейския съд се появява месец преди ЕЦБ да поеме надзора на банките в еврозоната. Институцията е поставила по-големи ограничения за огласяване на начина, по който взема решения, от партньорите си във Великобритания и САЩ. Тя не публикува извадки от заседанията на управителния съвет и не оповестява как са гласували отделните членове.


В друг случай от тази година ЕЦБ спечели подкрепата и на европейския омбудсман да държи в тайна преговорите си с отделните правителства. Базираната в Страсбург агенция, която разглежда оплакванията срещу институциите от Европейския съюз, включително и запитванията по закона за свободен достъп до информация, защити решението на ЕЦБ да не огласява писмото си до испанския кабинет от август 2011-а. В него Мадрид е получил указания какви икономическите реформи да проведе, за да получи достъп до публични средства. Според оценка на омбудсмана от юли 2012-а публикуването на писмото би изложило Испания на спекулативни заплахи и би подкопало икономическата й политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във