Банкеръ Daily

Новини

Европейският парламент прие доклада на Евгени Кирилов за Южен Кавказ

Европейската стратегия за региона трябва да търси постигането на стабилност, просперитет и разрешаване на конфликтите, се казва в доклада на Евгени Кирилов, който беше приет от европейските депутатиднес. Това съобщиха от пресслужбата на Европарламента. Според текста на резолюцията, Южен Кавказ е с ключово стратегическо значение за енергийните интереси на ЕС, поради проектите за газопровод, свързващ Каспийско със Черно море.
Армения, Азербайджан и Грузия са част от Източното партньорство на ЕС от 2004 г., но до момента все още липсва всеобхватна стратегия на ЕС за региона, се подчертава в доклада на Евгени Кирилов (СД, България). Тази стратегия трябва да съчетава меката сила на ЕС с твърд подход и да се съсредоточи върху разрешаването на конфликтите, утвърждаването на демокрацията, човешките права и правовата държава, както и върху засилването на икономическото сътрудничество и социалното развитие.
Геополитическата ситуация в региона се усложнява от конфликтите в Нагорни Карабах и Грузия, както и от напрежението между Армения и Турция. Тези активни или замразени конфликти пречат на икономическото и социалното развитие на региона, подчертават депутатите, които изразяват загриженост относно нарастващите военни разходи в региона и изискват оттеглянето на арменските въоръжени сили от всички окупирани територии в Азербайджан.
Депутатите подкрепят усилията за засилване на сътрудничеството между страните от региона и ЕС в енергийните проекти, особено по отношение на газопровода Набуко.
Членовете на ЕП призовават да се гарантира, че международните стандарти ще бъдат спазени по време на изборите в Грузия на 30 май. Комисията по външни работи на ЕП ще изпрати ad-hoc делегация от 7 депутати като наблюдатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във