Банкеръ Daily

Новини

Европейският парламент одобри процедура по засилено сътрудничество за създаване на единна патентна система

Европейският парламент даде одобрението си за процедура по засилено сътрудничество с цел създаване на единна патентна система. През декември 2010 г. 12 държави членки внесоха искане за започване на засилено сътрудничество, след като страните заключиха, че в Съвета не може да се постигне единодушие по въпроса за обща патентна система на ЕС, съобщиха от Европейския парламент. Държавите членки в продължение на години се опитват да съгласуват единна патентна система, но техните усилия се провалиха, най-вече заради езиковите проблеми. В момента националните патенти съществуват заедно с европейския патент, но системата е сложна и скъпа - получаването на европейски патент може да се окаже десет пъти по-скъпо от американски патент.
Единната патентна система има за цел да улесни и да направи по-евтин достъпа до патентна защита в ЕС. Също така по този начин ще бъде осигурен еднакъв достъп за всички изобретатели в ЕС, което ще им помогне в борбата с нарушенията и ще подобри условията за иновативния бизнес, след като бъдат премахнати патентните граници между държавите членки.
Искането на 12 държави членки (Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словения, Швеция и Великобритания) за започване на засилено сътрудничество беше внесено през декември 2010 г., след като страните заключиха, че в Съвета не може да се постигне единодушие по въпроса. Впоследствие още четири държави от ЕС се присъединиха - Австрия, Белгия, Ирландия и Португалия. Останалите държави членки - с изключение на Италия и Испания - също проявиха интерес да се включат към засиленото сътрудничество. Последните две страни също могат да се присъединят към механизма във всеки един момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във