Банкеръ Weekly

Новини

Европейския парламент приветства плана за Кипър

Приветствам новото споразумение, постигнато по-рано днес за спасителения план за Кипър, тъй като то се основава на подходяща йерархия на загубите и на разбирането, че една банка може да фалира. Това е в съответствие с посоката на политиката и законодателството на Европейския съюз. Това заяви Шарън Боулс - евродепутат и председател на комитета за икономически и парични въпроси в Европейския парламент.


Според Боулс сделката ще има неблагоприятни ефекти върху бизнеса и икономиката, защото освен загубата на банков доход, те ще се нуждаят от спешна помощ.


Евродепутатът също изрази радостта си, от факта, че в сделката са спазените принципите на Европейския съюз и Еврозоната и че всички застраховани вложителите във всички банки ще бъдат напълно защитени.


Шарън Боулс посочи рекапитализирането на Бенк ъф Сайпръс като най-належащия проблем в момента и отбеляза, че е рано да се говори за размера на загубите по програмата.


Въпреки, че днес официално тройката кредитори спаси Кипър от банкрут, за много от спестителите тази крачка няма да бъде спасение.


Мерките, заложени в новия план включват и затварянето на втората най-голяма банка на острова Лайки. Загубите от това ще бъдат поети от притежателите на облигации и вложителите с депозити над 100 000 евро. Така един важен източник на кредити за икономиката ще бъде премахнат.


Хората със спестявания от 100 000 евро или по-малко могат да си отдъхнат обаче, защото техните пари ще бъдат прехвърлени към най-голямата банка в страната Бенк ъф Сайпръс.


Възстановяването на Бенк ъф Сайпръс ще отнеме много месеци, което допълнително заоблачава перспективите за достъп до кредит на домакинствата и бизнеса


В същото време чуждестранните банки, опериращи в Кипър, ще станат още по-внимателни и може дори да закрият клоновете си, знаейки, че икономиката вече е в рецесия и вероятно ще се свие още повече през следващите години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във