Банкеръ Daily

Новини

Европейската комисия обяви конкурс за Европейска зелена столица

Европейската комисия обяви на 23 октомври конкурс за наградата Европейска зелена столица за 2012 г. и 2013 година. Всеки град от общността с над 200 хил. жители може да се кандидатира за престижното отличие. В инициативата могат да участват 27-те държави членки на ЕС, кандидат-членките - Турция, Македония и Хърватия, и страните от Европейското икономическо пространство - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн.
Кандидатурите ще се оценяват въз основа на 11 критерия, свързани с околната среда, в това число местния принос в борбата срещу климатичните изменения, производството и управлението на отпадъци, природа и биоразнообразие, транспорт, въздух и вода.
Наградата за Европейска зелена столица бе замислена като инициатива за насърчаване и възнаграждаване на усилията, за стимулиране на градовете към поемането на ангажименти за по-нататъшни дейности, за посочване на примери и насърчаване на обмена на най-добри практики сред европейските градове.
Призът Европейска зелена столица получава градът, който неизменно показва високи екологични показатели и е поел дългосрочен ангажимент за амбициозни действия, по-нататъшно подобряване на околната среда и устойчиво развитие. Целта е градовете-победители да мотивират други европейски градове и да рекламират най-добрите практики.
Стокхолм и Хамбург се пребориха срещу силна конкуренция и първи взеха наградата Европейска зелена столица през февруари тази година. Шведската столица ще е европейска зелена столица за 2010 г., следвана от Хамбург през 2011 година. Те бяха избрани като модел за останалите европейски градове, заради мерките за подобряване на градската среда за техните граждани, включително и заради амбициозните действия за намаляване на замърсяването на въздуха, задръстванията и емисиите на парникови газове.
Градовете могат да подадат по електронен път заявление за участие до 1 февруари 2010 година. Победителите ще бъдат обявени през октомври 2010 година.
Журито е съставено от представители на Европейската комисия, Европейската агенция за околна среда и важни европейски и международни екологични организации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във